Vonken en vuur
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
In Vlaanderen wordt niet alleen theater en dans gemaakt voor jongeren, maar ook door jongeren. Dat heeft de voorbije jaren geleid tot een reeks bijzondere, avontuurlijke voorstellingen waar de vonken vanaf slaan.
We zitten op een zonovergoten terras in Gent. Aaron De Keyzer (20) vertelt me hoe zijn deelname aan Pubers bestaan niet, de razend succesvolle voorstelling van het Gentse kinderkunstenhuis Kopergietery, twee jaar geleden zijn leven veranderde. ‘Ik was een nerd. Ik zat hele dagen achter de computer. Toen die defect raakte, kocht ik een Apple, maar die computers zijn minder geschikt om erop te gamen. Zo kwam ik ertoe om toneellessen te volgen bij de Kopergietery.’
Daar ontmoette Aaron de theatermaker Alexander Devriendt, die vond dat hij iets intrigerends had. Devriendt vroeg hem om mee te doen aan Pubers bestaan niet. Devriendt wilde de essentie van het puber‐zijn tonen op een pure, rauwe, waardige én funky manier, zonder in melancholie te verzinken. Missie geslaagd. Zowel jongeren als volwassenen herkenden zichzelf in de voorstelling. Sommige scènes waren heftig en chaotisch, andere heel teder en puur. Net zoals een puberziel.
De voorstelling reisde de wereld rond en de acteurs werden vrienden voor het leven. Dat is het sleutelwoord voor geslaagd theater voor en door jongeren: er moeten vonken slaan tussen de acteurs onderling én tussen de acteurs en het publiek.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.