Hollywood in Vlaanderen
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2011-2012).
Meer dan twee miljoen mensen kozen vorig jaar in de bioscoop voor Zot van A., Frits en Freddy of een van de vele andere Vlaamse films. Op de filmfestivals kapen Adem en co de ene prijs na de andere weg. Erik Van Looy regisseert eigenhandig de Amerikaanse remake van Loft, de grootste Vlaamse kaskraker aller tijden. De voorbije zomer werden zomaar even acht nieuwe films gedraaid. Een close-up van de bloei van de Vlaamse cinema.
De geschiedenis van de Vlaamse film begint niét bij Team Spirit 1 (2000). En ook voor De zaak Alzheimer (2003) waren er regisseurs met talent of films die volk op de been brachten. Stijn Coninx dong met het sociaal-historische epos Daens (1992) naar de Oscar voor beste buitenlandse film. Dominique Deruddere deed het hem na met de satire Iedereen Beroemd (2000). Diezelfde Coninx had dike hits met de Urbanus-komedies Hector (1987) en Koko Flanel (1989). Ook als we verder in het verleden duiken, stoten we op interessante films zoals Brussels By night (1983) of Mira (1971) en publiekstrekkers zoals De Witte van Sichem (1980) en De Witte, het origineel uit 1934. Maar het bleef meestal bij die ene film. Stelde die film niets voor, dan kon het maanden duren voor een andere prent de reputatie van de Vlaamse cinema wat kon opkrikken.
Hoe meer, hoe liever
Het tempo ligt nu veel hoger: er verschijnen zo’n tien Vlaamse films per jaar. Vroeger werd een jaar met drie films een wonderjaar genoemd. De verhoogde productie kwam er doordat de Vlaamse Gemeenschap via het in 2002 opgerichte Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) meer en verstandiger in films investeert. Subsidies worden niet meer in één keer uitgedeeld aan een relatief klein clubje regisseurs en producenten. Er is een veel strengere selectie van projecten van een grotere groep professionals. Een premie om een scenario te schrijven, betekent niet noodzakelijk een premie om het project verder te mogen ontwikkelen. Pas in laatste instantie krijgt de film een productiepremie. Het VAF investeert ook veel meer dan vroeger in coaching en stimuleert jong talent via een wildcard, een soort werkbeurs, om na school effectief in het filmvak te stappen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.