Een voet tussen de deur
Doe uw voordeel!
Maak gebruik van de promotiecode iDBlikRef (in te geven bij de bevestiging van het winkelmandje via de knop Bestellen) en ontvang bij een bestelling van minimum 4 artikels een korting van 40%!
De gewenste artikels worden in pdf bezorgd via mail. Hieronder de eerste alinea's van het artikel (uit tijdschrift Blikopener - schooljaar 2010-2011).
Terwijl de grote wereldgodsdiensten hun geloof uitdragen als een soort van winkel waar je vrij kunt binnenstappen, houden sommige kleinere religieuze groeperingen er iets driestere methodes op na. Sekten proberen soms leden te ronselen en ze te behouden door psychologische dwang of afpersing. Daardoor worden ze door buitenstaanders vaak wantrouwig bekeken. Sommige worden zelfs in de gaten gehouden door de overheid.
Is er bij jou thuis ook al eens een deur-tot-deurpredikant langs geweest? Of ben je al eens op straat aangesproken door een raar geklede, met boeken en pamfletten zeulende zonderling die je de enige echte waarheid wilde verkondigen? Aanhangers van de grote wereldgodsdiensten laten je meestal met rust, maar sommige kleinere religieuze gemeenschappen zijn iets voortvarender in hun zoektocht naar nieuwe zielen. Organisaties zoals Hare Krishna, de Scientologykerk, de Verenigingskerk van Dr. Sun Myung Moon of de beweging van Sathya Sai Baba gaan erg actief op zoek naar nieuwe leden. Ze zoeken direct contact met mensen op straat en via het internet, en ze laten geen kans onbenut om je van hun leer te overtuigen. Ze worden tegenwoordig voorzichtig nieuwe religieuze groeperingen genoemd, omdat de term sekte in de jaren tachtig en negentig een negatieve bijklank heeft gekregen.
Dat negatieve beeld is niet alleen te wijten aan hun soms nogal drammerige methoden om nieuwe leden te rekruteren. Een aantal sekten heeft de afgelopen jaren ook in het middelpunt van een hele controverse gestaan. Toch zijn de meeste sekten ongevaarlijk en ze hebben wettelijk alle recht om te bestaan. In de meeste westerse landen geldt namelijk de vrijheid van godsdienst, en een sekte is in essentie een heel prille religie. Ook het christendom is tweeduizend jaar geleden begonnen als een sekte: als een kleine groep radicale gelovigen, die ervan overtuigd waren dat ze de enige echte waarheid kenden, en daar anderen met alle middelen van probeerden te overtuigen.
Technische fiche
Over deze reeks
Een overzicht van teksten uit het archief van Blikopener, aangevuld met werkbladen en lessuggesties. Elk artikel is apart bestelbaar. Klik hier voor meer info over dit archief of klik op de titel om een stukje van het artikel te lezen.
De gewenste artikels worden in pdf-formaat bezorgd via mail. De teksten bevatten geen fotomateriaal of ondersteunende beelden.